Yleinen

Nettiyhteyttä hankkimassa – Espanja on valokuidun kärkimaa

Espanjaan tullessa tiesin jo ennakkoon, että täällä on kalliimmat yhteydet kuin kotimaassa Suomessa. Mobiilinetistä 4G yhteyksistä ei ole saatavilla rajattomia paketteja, kuten meillä Suomessa. Oletin myös, että kiinteän laajakaistan hankkiminen ei tulisi olemaan kovinkaan yksinkertaista, joten olin varautunut kotimaisella 4G liittymällä, jossa on 20Gt nettikäyttöä kuukautta kohden. Olin kuitenkin väärässä, kun Espanja onkin kiinteiden nettiyhteyksien ja etenkin valokuidun edelläkävijä Euroopassa.

Muutettuani Espanjan asuntooni tarkistelin heti alkuun millaisia pistokkeita kämpästä löytyy ja huomasin, että jokaisen huoneen seinässä on ethernet pistokkeet ja selvästi huoneistoon tulee myös valokuitu suoraan sisään. Lähdin selvittämään valokuidun saatavuutta ensin Movistarilta, mutta heillä ei ollut tarjota kuin valtava yhdistelmäpaketti valokuitu + digiboksi + 2 kevyttä kännykkäliittymää ja tämä lysti maksaisi 65e/kk. Sitten siirryin seuraavaan konttoriin Vodafonelle ja heiltä saikin sitten pelkän laajakaistan hankittua, vaikka ensin sieltäkin tarjottiin isompia paketteja. Hintaa 100M symmetriselle valokuidulle tulee 48e/kk ja tähän sisältyi asennus, sekä sopiva wlan -reititin. Toimitusaika oli varsin kohtuullinen, eli noin viikon verran tilaushetkestä.

100 Mbit/s valokuidun nopeudet speedtestillä mitattuna
Valokuituyhteyden wlan-reititin

Miten Espanja on noussut valokuidun kärkimaaksi?

Espanja on lähtenyt tietoisesti edistämään FTTH valokuituyhteyksien rakentamista lainsäädännöllä ja säädöksillä. Ponnistelut on olleet valtion, operaattorien ja taloyhtiöiden yhteisiä. Käytännössä valtio on laittanut rahaa jakoon ja osallistunut sitä kautta rakentamiseen. Pääministeri Mariano Rajoy on käynnistänyt 300 x 100 hankkeen, jonka myötä valtio jakaa 525 miljoonaa euroa rahaa eri toimijoille valokuituverkon rakentamiseksi. Hankkeen tarkoitus on taata kaikille espanjalaisille vähintään 300 Mbit/s yhteydet vuoteen 2021 mennessä. Tavoite on varsin kunnianhimoinen, mutta täysin mahdollinen. Tällä hetkellä Espanjassa on jo nopea valokuitu käytettävissä 76% osuudella väestöstä.

Lainsäädännössä on jollakin tavoin määritelty, että vuokranantajien tulee taata valokuitutekniikka suoraan huoneistoihin, jolloin myös remonteissa otetaan huomioon valokuidun vetäminen taloyhtiöihin. Operaattoreilla on myös tiukkaa kilpailua markkinaosuuksista ja selvästi hallitsevin on tällä hetkellä Telefonica. Säädöksillä on myös määrätty Telefonicaa vuokraamaan kuituverkkoaan myös kilpailijoiden käyttöön tietyillä alueilla, missä ei muutoin olisi kilpailua. Omaan osoitteeseeni on myös Telefonican kuituyhteydet, joita sitten Vodafone vuokraa ja voi myydä siihen asiakkailleen yhteyksiä.

Espanja on noussut kuituyhteyksien kärkimaaksi

Mielestäni tämä espanjalaisten strategia tähdätä vahvaan valokuituverkkoon tulee olemaan tulevaisuudessa maalle iso kilpailutekijä. Käytännössä etätöiden tekeminen on mahdollista tulevaisuudessa mistä tahansa, kun yhteydet tulee riittämään. Lisäksi viihteen ja tv-lähetysten tarjoaminen valokuidun kautta mahdollistaa hyviä asioita tulevaisuudessa. Pitää myös muistaa, että ensi vuonna alkava 5G verkon rakentaminen vaatii myös valokuituverkon joka paikkaan, joten siinäkin mielessä pohjatyö on tehty loistavasti.

Asiakkaat ovat myös täällä suunnalla havainneet kuidun ylivertaisen käyttökokemuksen, jonka vuoksi ihmiset eivät kelpuuta enää ADSL-yhteyksiä juurikaan. Tämän yhteystekniikan liittymämäärä laskee radikaalisti ja tarkoitus on lähitulevaisuudessa lopettaa tämä tekniikka kokonaan ja siirtyä kuituun. Telefonican tavoite on tarjota vuoteen 2020 mennessä valokuituyhteyksiä kaikkialla vähintään 1000 asukkaan alueilla, eli varsin pienilläkin paikkakunnilla päästään nauttimaan nopeista yhteyksistä. Valtiolla on myös projekteja, joilla taataan modernit kyvykkäät yhteydet myös harvaan asutuilla alueilla, joten kaikilla tulee olemaan mahdollisuus hyödyntää nykyajan palveluita.

Tällaisia kokemuksia ja ajatuksia digiespanjasta!

Espanjalaiset operaattorit:
Movistar http://www.movistar.es/
Orange https://www.orange.es/
Vodafone https://www.vodafone.es/c/particulares/es/
Yoigo https://www.yoigo.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *