Yleinen

Asiointia viranomaisten kanssa

Espanjaan pysyvästi muuttaessa tai yli 3kk ajaksi töihin tullessa pitää hoitaa paljon erilaisia kuvioita paikallisten viranomaisten kanssa. Kerron tässä kirjoituksessa nyt tiivistetysti mitä kaikkea tulee hoitaa. Kaikki asioinnit voi hoitaa itsenäisesti, mikäli on kärsivällisyyttä ja edes jonkin verran espanjankielen taitoa. Mikäli kielitaito ei ole hallussa, niin täältä suunnalta löytyy myös paljon asianhoitajia, joilta saa tarvittavat palvelut kohtuullista korvausta vastaan.


Alkuun on hankittava nopeasti NIE-numero, residencia, ilmoittautumiset kaupungin asukkaaksi, pankkitilin avaaminen ja ilmoitukset verottajalle jne. Hoitamista on aika paljon ja luonnollisesti asiointi tapahtuu espanjankielellä, joten itse tartuin suosiolla suomalaiseen asioidenhoitajaan, jolta sai pientä korvausta vastaan valmiit kaavakkeet ja avun myös virastoihin paikan päälle asioita hoitamaan.

NIE-numero

NIE numero on käytännössä ulkomaalaisten henkilötunnus täällä suunnalla. Tätä tarvitaan, jotta voi tehdä työsopimuksen, hankkia vuokra-asunnon, vakuutukset, ostaa auton, avata puhelinliittymän tai nettiliittymän jne. Espanjalaiset eivät oikein ole digitalisaation kärkeä näissä virastojen palveluissa, joten kaikki pitää käydä hoitamassa henkilökohtaisesti paikan päällä. Itsellä NIE-numeron hankkiminen meni aavistuksen sähläämiseksi, kun Fuengirolan poliisilaitos oli täysin ruuhkautunut, joten jouduin anomaan tunnusta Malagan poliisilaitokselta asian nopeuttamiseksi. Onneksi juna kuljettaa tuon 40 km matkan melko kätevästi.

NIE numeroa hakiessa pitää kaavakkeessa esittää selkeä ja hyväksytty tarve, miksi juuri sinulle tulisi myöntää tämä tunnus. Prosessi vaatii käytännössä kolme asiointia paikallisen poliisiviranomaisen kanssa. Ensimmäisellä kerralla ajan varaaminen ja kaavakkeiden noutaminen, toisella kerralla ajanvarauksella kaavakkeiden jättäminen passikopion kanssa ja viimeisellä kerralla sitten varsinaisen NIE todistuksen noutaminen.

Residencia

Toinen tärkeä hoidettava asia on sitten residencia, eli pysyvän oleskeluluvan hakeminen. Tämä on tehtävä aina jos aikoo olla maassa yli 3 kuukautta vuodessa. Residencia järjestyi itsellä melko hyvin sen jälkeen, kun NIE-numero oli hankittuna. Suomalainen passi ja työsopimus Baronalla on aika toimivaa tavaraa, kun asioi paikallisten viranomaisten kanssa. Barona on täällä rannikolla tunnettu ja iso työllistäjä, kun Fuengirolassa yritys työllistää toiseksi eniten ihmisiä heti kaupungin jälkeen.

Residencia tarkoittaa siis siirtymistä pysyvämmäksi ajaksi Espanjan asukkaaksi. Hakuvaiheessa pitää esittää vakituinen pysyvä osoite ja siirryt myös Espanjan verotuksen piiriin. Mikäli lomailet maassa yli 3kk ajan, niin residenciaa ei ole tarvetta hakea. Tämä prosessi pitää hoitaa vain jos muutat pysyvästi maahan asumaan tai teet täällä töitä reilusti yli kolmen kuukauden ajan. Itselläkin on vuoden mittainen työreissu täällä, joten residencia oli pakko hakea.

Kaikkiaan näihin virastoasioiden hoitamiseen meni aikaa noin kaksi kuukautta ja vaati useita vierailuja poliisilaitoksella ja kaupungintalolla. Ei mikään mahdoton homma, mutta kiusallisen hidasta toimintaa, kun Suomessa tottunut asioiden etenevän nopeammin.

Mikäli kaipaat suomalaista asioidenhoitajaa, joka voisi auttaa näissä virastoasioissa, niin kannattaa kysellä suosituksia Fuengirolan suomalaiset Facebook ryhmässä. Itsehän en ole siis todellakaan näiden asioiden ammattilainen, mutta halusin avata hieman näitä kuvioita tänne blogiini, kun olen koko prosessin käynyt läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *